Βιβλιοπροτάσεις

Μεσαιωνικά Μνημεία Εύβοιας

mesaionika-mnimia-evias

Συγγραφέας: Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Λιάπης
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η παρουσίαση κυρίως των Μεσαιωνικών μνημείων της Εύβοιας. Κατεβλήθη προσπάθεια να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία διότι η παρούσα μελέτη δεν αποβλέπει στην λεπτομερή επιστημονική ανάλυση του καθενός ξεχωριστά, αλλά στην παράθεση πλούσιου υλικού. Το υλικό χωρίζεται σε τρία κεφάλαια :

  1. Ιερές Μονές
  2. Ιερούς Ναούς
  3. Κάστρα & Πύργους

Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου

Ekklisiastiki-periousia-kai-misthodosia-tou-klirou

Συγγραφέας: Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β΄.
Έκδοση: Φίλοι Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων Βοιωτίας, 2012
239 σελ.
ISBN 978-960-93-3774-8

 

 

Από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που πάντα ευρίσκονται εις την επικαιρότητα και δημιουργούν διάφορες συζητήσεις, συνήθως αρνητικές για την Εκκλησία, είναι τα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου.

Τα θέματα αυτά διαπραγματεύεται μεθοδικά, ρίχνοντας άπλετο φως και λέγοντας όλη την αλήθεια, εις το νέον σύγγραμμα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερώνυμος ο Β΄.

Το βιβλίο είναι καρπός πολυετούς και κοπιώδους ερευνάς του Μακαριωτάτου και εκδίδεται εις μίαν εποχήν δύσκολον δια τον κόσμον ολόκληρον. Αλλά ο Μακαριώτατος, φρονεί, ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια και να μη παρασύρεται από χαλκευμένες αναλήθειες και εσκεμμένα ψεύδη.

Κατ' αρχάς ο συγγραφεύς δίδει απαντήσεις στα ανωτέρω θέματα, που διακρίνονται δια την σαφήνειαν και την διαύγειάν των. Παντού χρησιμοποιεί και αποδεικνύει με στοιχεία αδιάψευστα την αλήθεια, παραπέμποντας εις ιστορικάς πηγάς.

Τα κείμενα που παρατίθενται είναι αυθεντικά και καταγράφονται εις αυτά συμφωνίες, νόμοι, δωρεές και προσφορές παντός είδους, αλλά και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Πολιτείας. Επίσης καταγράφονται πολλά γεγονότα που έχουν σχέση με τα παρουσιαζόμενα θέματα και αναφέρεται πλήθος στοιχείων εις τον τρόπον κτήσεως, διαχειρίσεως και προσφοράς της περιουσίας, τόσον των ενοριών όσον και των Μονών και των Μητροπόλεων.

Έκαστον κεφάλαιον της παρούσης ερεύνης έχει την δική του αξία και το δικό του ξεχωριστό μήνυμα δια τον αναγνώστην, παρέχει δε ενημέρωση αληθινή και δημιουργεί θετικό προβληματισμό.

Η κοπιώδης αυτή εργασία δεν κατακλείεται μόνον με την ιστορικήν αναδρομήν, αλλά παρουσιάζει προτάσεις δίκαιες και σύγχρονες και δια το παρόν αλλά και δια το μέλλον. Αναφέρει το είδος της αξιοποιήσεως πού μπορεί να γίνει και τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει σήμερα αξιοποιούμενη η ελάχιστη εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία. Δίδει σαφέστατη απάντηση επίσης εις όσους αντιτίθενται εις την μισθοδοσίαν του κλήρου και παραθέτει τα υπογραφέντα για το σκοπό αυτό κείμενα, διατάγματα, συμβάσεις, νόμους και συμφωνίες Κράτους και Εκκλησίας, που έχουν συμπεριληφθή εις το Σύνταγμα και εις τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας.

Ακολούθως παρατίθεται κατάλογος των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την οποίαν εποίμανεν επί αρκετά έτη ο Μακαριώτατος ως Μητροπολίτης και παρέχει στοιχεία δια τον τρόπον κτήσεως της περιουσίας τους, αλλά και της μεγάλης προσφοράς αυτών εις την πατρίδα, εις τον Ο.Δ.Ε.Π. και εις την τοπικήν κοινωνίαν. Ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός και ισχύει δι” όλας τας Μονάς της ελληνικής επικράτειας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε αναγνώστης του συγγράμματος θα αποκτήσει μία αληθινή και πραγματική εικόνα δια τα συχνάκις προβαλλόμενα και προσφιλή για παραπληροφόρηση και κατασυκοφάντηση της Εκκλησίας θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου, που ευκαίρως-ακαίρως έρχονται προς συζήτησιν, με σκοπόν συνήθως να δηλητηριάσουν τις σχέσεις των ανθρώπων με την Εκκλησίαν.

Τα θέματα αυτά τίθενται από διαφόρους κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδος, είτε δια να αποπροσανατολίσουν την κοινήν γνώμην από τα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα, είτε δια να στερεώσουν κάποιες αντιχριστιανικές ιδεολογίες, αλλά και δια να περάσουν διάφορα αντιεκκλησιαστικά μηνύματα. […]

**(Από τον πρόλογο της έκδοσης)


Χριστιανική Βοιωτία

christianiki-viotia

Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας Ιερωνύμου

Το έργο είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό, όχι μόνον στα ολιγάριθμα προβεβλημένα μνημεία (όπως η Μονή του Οσίου Λουκά ή το Βασιλομονάστηρο του Σαγματά ή η Μονή Ευαγγελιστρίας στον Ελικώνα), αλλά και στα πολλά σπαράγματα (αρκετά από τα οποία φρόντισε να αναστηλωθούν). Η καταγραφή και συλλογή δειγμάτων αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής γλυπτικής, επιγραφικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτών και κειμένων της διαχρονικής πορείας του χριστιανισμού αναδεικνύει την άλλη θέαση του γεγονότος της πίστης και του τρόπου με τον οποίο οι Βοιωτοί – κλήρος, άρχοντες και λαός – εξασφάλισαν κατά καιρούς και τόπους τη σωτηρία της ψυχής τους.

O τόμος αναφέρεται στην περίοδο από την εμφάνιση του χριστιανισμού στη Βοιωτία έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός της έκδοσης, δεν είναι οι στενές επιστημονικές αναλύσεις ή οι λεπτομερείς ιστορικές αναφορές και οι τυχόν επιρροές ιδεολογικών ρευμάτων και σχολών. Η εργασία του μακαριωτάτου έχει πολλούς αποδέκτες. Στόχος είναι η συνειδητοποίηση του χρέους που έχουν οι Βοιωτοί στο παρελθόν τους και της ευθύνης στο μέλλον τους και μάλιστα αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την εκκλησιαστική διακονία αλλά και εκείνοι που ευθύνονται για τα κοσμικά πράγματα.