Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του οπλαρχηγού Καπετάν Λιάπη

Την εμβληματική μορφή του οπλαρχηγού Ιωάννη Λιάπη τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι των Οινοφύτων,

στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα που πραγματοποίησε ο απόγονος του Καπετάνιου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης, που φέρει το όνομα του Μακαριωτάτου κι αποτελεί αληθινό κόσμημα για την πόλη, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος για τον ήρωα και τη σημασία που προσλαμβάνει στις μέρες μας η ανάδειξη των μορφών του ’21.

Φάρο στους τριγμούς που περνάμε” χαρακτήρισε τον ανδριάντα ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτωντας ότι “όταν αντικρίζουμε τέτοιες θυσιαστικές μορφές, παίρνουμε κουράγιο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε το σωστό”. Κάνοντας μια προσωπική αναδρομή στα ακούσματα και τις ιστορίες που άκουγε ως παιδί, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Καπετάνιου, του οποίου η παρουσία παραμένει και σήμερα ζωντανή, όχι μόνο στον τόπο όπου πάλεψε και δημιούργησε, αλλά και στην έκτη γενιά απογόνων του.

Τον ανδριάντα του Καπετάνιου Ιωάννη Λιάπη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, δουλεύοντας τα τελευταία 2,5 χρονιά. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο καλλιτέχνης απέδωσε τη μορφή του ήρωα μελετώντας τα χαρακτηριστικά των απογόνων του.