ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Η Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην άλειψη του Κυρίου με μύρο από την πόρνη και στην προδοσία του Ιούδα. Ξεκινώντας από τα παραδείγματα αυτά, ομολογούμε ότι «δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια».

«…Σώθηκε λοπόν η πόρνη, επειδή επαγρύπνησε, μετανόησε. Χάθηκε ο Ιούδας γιατί ραθύμησε και παρέμεινε αμετανόητος. Σώθηκε η πόρνη γιατί παρά την κατάντια της δεν έχασε την ελπίδα της. Χάθηκε ο Ιούδας γιατί όλη του την ελπίδα τη στήριξε στο χρήμα, στον χρυσό και όχι στον Χριστό. Και ο πλούτος, το ξέρουμε είναι ο πιο άπιστος φίλος! Ποιο ήταν το αντίτιμο της προδοσίας; Τριάντα αργύρια. Μικρότερη η τιμή απ’ όσο θα αγόραζε κανείς ένα γαϊδούρι! Τόσο τυφλώνει τον άνθρωπο η φιλαργυρία.

Ανάμεσα στα υπέροχα τροπάρια, ξεχωρίζει το τροπάριο της Κασσιανής. Ένα πραγματικό αριστούργημα. Παρουσιάζει την αμαρτωλή γυναίκα να μιλάει στον Κύριο και να ξεδιπλώνει το δράμα της. Κλαίει, θρηνεί, στενάζει, νιώθει το χάσμα που την χωρίζει από το θείο Του πρόσωπο, τονίζει τις αντιθέσεις και ταυτόχρονα ικετεύει να σμικρύνει Εκείνος την απόσταση, να παραβλέψει την αμαρτωλότητα και να τη δεχτεί κοντά Του.» [1].

Το απόγευμα της ημέρας αυτής τελείται η ακολουθία του Ευχελαίου.

[1]. «Προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος», Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου, εκδ. Επιστροφή.

 

Για να ακούσετε το τροπάριο της Κασσιανής, μπορείτε να πατήσετε στην παρακάτω εικόνα.