ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας και ομιλίας μου στα Οινόφυτα στην Βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ που έγινε το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Θέμα της ομιλίας ήταν: “Το Βυζάντιο και η βυζαντινή ζωγραφική στον σύγχρονο κόσμο”.

Η βυζαντινή εποχή δεν είναι περίοδος παρακμής, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά αντίθετα είναι μία χιλιόχρονη περίοδος της Ιστορίας μας με μεγάλα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Ο πολιτισμός αυτός στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ελληνική γλώσσα και παιδεία, την χριστιανική πίστη και το ρωμαϊκό δίκαιο. Το Βυζάντιο δεν γνώρισε Μεσαίωνα .Οι σπουδαιότεροι βυζαντινολόγοι ανά τον κόσμο σήμερα έχουν δώσει την πρέπουσα θέση στην λαμπρή αυτή περίοδο . Συνέδρια διεθνή ,αλλά και εκθέσεις για την τέχνη της βυζαντινής περιόδου διοργανώνονται ανά τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.
Το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 425μ. Χ. , λειτούργησε ως την πτώση της το 1453μ. Χ. και σε αυτό διδάσκονταν όλες οι επιστήμες εκτός της Θεολογίας που διδασκόταν στην Πατριαρχική Σχολή.
Η βυζαντινή ζωγραφική είναι η φυσική συνέχεια της αρχαίας ελληνικής και της εποχής του μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ζωγραφική της εποχής αυτής έγινε πιο οικεία στις μέρες μας λόγω της εξοικείωσης μας με την υπερρεαλιστική ζωγραφική.