ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ…

Θυμηθείτε τον Κύριο που τους συγχωρούσε όλους: συγχώρεσε τον Ληστή πάνω στον σταυρό, τον Τελώνη, την πόρνη που έβρεξε με τα δάκρυα της τα πόδια Του…Εμείς όμως πολύ συχνά γινόμαστε άσπλαχνοι, επιμένουμε στα δικά μας και δεν συγχωρούμε τον πλησίον. Έτσι πρέπει να ενεργούμε; Να εχθρευόμαστε αυτούς που μας αδικούν; Ασφαλώς όχι! Αν βλέπουμε τον πλησίον μας να μας κάνει κακό ή να μας προσβάλλει δεν πρέπει να τον μισούμε.

Αντίθετα, πρέπει να τον σπλαχνιζόμαστε, διότι είναι ασθενής. Ασθενεί η ψυχή του και υποφέρει από μίσος. Γι’ αυτό πρέπει να τον σπλαχνιζόμαστε.

Δεν πρέπει αυτόν να μισούμε, αλλά τον διάβολο και τους δαίμονες που φαρμάκωσαν με την κακία τους καρδιά του και τον έκαναν άσπλαχνο και σκληρό. Αν τυχόν απαντήσουμε και εμείς με προσβολή στην προσβολή και ανάψει στην καρδιά μας η φλόγα του μίσους, τότε ας σταματήσουμε κι ας σκεφτούμε λιγάκι: ποιος είμαι εγώ που τον μισώ, είμαι μήπως καλύτερος από αυτόν; Δεν είμαι κι εγώ γεμάτος αμαρτία; Τότε γιατί τον μισώ; Και αμέσως θα ηρεμήσει η καρδιά μας.

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας.