Σεμινάριο Αστροφυσικής

Κυριακή 17 Απριλίου 2016 7.30 μ.μ.
Θέμα: «Η χαραυγή του κόσμου»

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία εκατό χρόνια η γνώση του ανθρώπου γύρω από τα μυστήρια του έναστρου ουρανού βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση σύγχρονων αστρονομικών οργάνων καταγραφής και επεξεργασίας της ακτινοβολίας των άστρων. Tα υπερσύγχρονα αυτά αστρονομικά όργανα δεν βρίσκονται πλέον μόνο μέσα στους πύργους των Αστεροσκοπείων, αλλά και στο εσωτερικό διαστημοπλοίων ή τεχνητών δορυφόρων, στέλνοντας στη Γη τις πολύτιμες πληροφορίες τους για όσα συμβαίνουν στα πέρατα του Σύμπαντος.
Tο ουσιαστικό πρόβλημα, όμως, παραμένει ως έχει. Oι γνώσεις μας εξακολουθούν να είναι ελάχιστες και αδυνατούν να δώσουν μια τελική απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων, που απασχολούσαν την ανθρώπινη σκέψη χιλιάδες χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Είναι το Σύμπαν άπειρο και αιώνιο ή μήπως υπήρξε μια αρχή, μια χαραυγή του κόσμου; Και αν είχε μια αρχή τι υπήρχε πριν υπάρξει αυτή η Δημιουργία; Πώς εξελίσσεται και πού θα καταλήξει το γιγαντιαίο αυτό στερέωμα;
Παρόλα τα παραπάνω ερωτήματα το Σύμπαν δεν κρύβει τα μυστικά του. Μας στέλνει όμως το μήνυμά του κωδικοποιημένο. Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον κοσμικό αυτό κώδικα και έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω και χωρίς καμιά αλαζονική διάθεση, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου. Το κέρδος μας, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μεγάλο.

Επιστημονική επιμέλεια και παρουσίαση των θεμάτων:
Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας κ. Αντώνιος Αντωνίου.