Απολογισμός δραστηριοτήτων 2014-2015

Η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Φιλοσοφία μας είναι η εξωστρέφεια και η συνεχής σύνδεση με την κοινωνία.

Για αυτό έχουμε υλοποιήσει αρκετές δράσεις με άλλους φορείς όπως το Α.Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας (Παράρτημα Θήβας), τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Παράρτημα Κορίνθου), κ.α.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις είναι πολλές. Στόχος μας είναι η πολιτιστική, πνευματική και ψυχαγωγική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής, κάθε ηλικίας.
Συγκεκριμένα οι δράσεις που υλοποιήθηκαν από το 2014 έως σήμερα ήταν:

 

Ενημέρωση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Οινοφύτων, του Γυμνασίου Οινοφύτων και του Λυκείου Οινοφύτων για τη χρησιμότητα των Πρώτων Βοηθειών.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι μαθητές έμαθαν τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

 

Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί Τυπογράφοι».

Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Οινοφύτων. Οι μικροί συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της χάραξης του χαρτονομίσματος μέσα από οπτικό και πληροφοριακό υλικό που παρουσιάσθηκε. Στη συνέχεια έγιναν οι ίδιοι τυπογράφοι και με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας σχεδίασαν, χάραξαν, ζωγράφισαν και τύπωσαν το δικό τους χαρτονόμισμα. Μέσα από τη διαδικασία οι συμμετέχοντες συνδύασαν τη θεωρητική γνώση του σχολείου με τη βιωματική μάθηση.

 

Δωρεάν Σπιρομέτρηση.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η 3η αιτία θανάτου στον κόσμο. Προκαλείται κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα.
Στο πλαίσιο της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης για τη νόσο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ διοργάνωσε δωρεάν μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας μέσω σπιρομέτρησης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα :
«Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –Η ύπουλη νόσος των πνευμόνων»
Τη δράση συντόνισε η πνευμονολόγος- φυματιολόγος κα Παπανικολάου Ιωάννα. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρία Novartis.

 

Έκθεση Αγιογραφίας.

Η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ στα πλαίσια των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, φιλοξένησε την έκθεση Αγιογραφίας της Αγιογράφου κα Δωροθέας Γιαννούκου- Αντωνίου. Επίσης η δημιουργός πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Γνωρίζοντας την τέχνη της Αγιογραφίας».

 

Επίσκεψη Σχολείων στην Έκθεση Αγιογραφίας.

Οι μαθητές και καθηγητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Οινοφύτων επισκέφθηκαν την έκθεση αγιογραφίας της κα Δωροθέας Γιαννούκου- Αντωνίου που πραγματοποιήθηκε και τους ενημέρωσε για τις τεχνικές, τα υλικά και τις συνθέσεις που χρησιμοποιεί στις Αγιογραφίες της. Οι επισκέπτες του Δημοτικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν στο χαρτί μια εικόνα, εφαρμόζοντας οι ίδιοι όσα έμαθαν προηγουμένως.

 

Ομάδα Αυτογνωσίας για ενήλικες.

Με τη βοήθεια της ειδικευμένης εμψυχώτριας που συντόνιζε την ομάδα, τα μέλη της είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα, να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των συνθηκών της ζωής τους, να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τις δημιουργικές τους ικανότητες.

 

Εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών Δημοτικού για τη Ρομποτική.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο για τις βασικές αρχές της ρομποτικής, πως γίνεται η σχεδίαση, η κατασκευή και ο προγραμματισμός ρομπότ χρησιμοποιώντας εξαρτήματα χαμηλού κόστους.

 

Συμμετοχή στα «Κ΄Αναργύρεια Οινοφύτων».

Στα πλαίσια των «Κ΄ Αναργυρείων Οινοφύτων» η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Συγκεκριμένα, στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτούργησε Έκθεση Βιβλίου και Έκθεση Φωτογραφίας, του Βασίλη Νίκα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Κρούσου με τίτλο «Ψυχής Στιχομαχία». Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τα έργα του ζωγράφου Αλέξανδρου Λιάπη στην έκθεση του με τίτλο «Ασκέπαστο Φως ΙΙΙ». Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η Έκθεση Ανθοκομίας που λειτούργησε στην Πλατεία της Βιβλιοθήκης με τη φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών Οινοφύτων.Επιπλέον στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ λειτούργησαν προγράμματα Ρομποτικής, Αστροφυσικής, Εκμάθησης Ιταλικής Γλώσσας, προβολής ταινιών Ευρωπαϊκού & Ιρανικού Κινηματογράφου και Ομάδα Φιλαναγνωσίας (Εναλλακτικές Ομάδες Ανάγνωσης και Υποστήριξης για νέους/ες και εφήβους), συγκεκριμένα:

 

Σεμινάρια και Εργαστήρια Ρομποτικής.

Απευθύνονταν στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής. Η συμμετοχή θα ήταν δωρεάν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο βασικές αρχές της ρομποτικής και ομαδικά να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και προγραμματίσουν ρομπότ χρησιμοποιώντας εξαρτήματα χαμηλού κόστους. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις εφαρμογές της τεχνολογίας. Επίσης, συνδύασαν τη θεωρητική γνώση της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Μηχανικής.
Την επιμέλεια και παρουσίαση των σεμιναρίων είχε ο Δρ. Πέτρος Κωφάκης .

 

Σεμινάρια Αστρονομίας για ενήλικες και μαθητές

Στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, σε συνεργασία με την Εστία Γνώσης Χαλκίδας, διοργάνωσε σεμινάρια Αστρονομίας τα οποία απευθύνονταν στους μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων και σε ενήλικες. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Τα θέματα των σεμιναρίων αναφέρθηκαν σε όλο το φάσμα της επιστήμης της Αστροφυσικής, όπως για παράδειγμα, στον Ήλιο, στο πλανητικό σύστημα, στην γένεση, δομή και εξέλιξη των αστέρων, στους γαλαξίες, στην κοσμολογία κλπ.
Την επιστημονική επιμέλεια και παρουσίαση των θεμάτων είχε ο Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας κ. Αντώνιος Αντωνίου.

 

Εναλλακτικές Ομάδες Ανάγνωσης και Υποστήριξης, για νέους/ες και εφήβους

Η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της ΔΔΕ Βοιωτίας, του Γυμνασίου και του Λυκείου Οινοφύτων, λειτούργησε το πρόγραμμα «Εναλλακτικές Ομάδες Ανάγνωσης και Υποστήριξης, για νέους/ες και εφήβους».
Σκοπός των ομάδων ήταν μια διαφορετική προσέγγιση της λογοτεχνίας. Με αφορμή κάποιο επιλεγμένο βιβλίο εφηβικής λογοτεχνίας και με το συντονισμό της ψυχολόγου κα Χριστίνας Ρασιδάκη, η λογοτεχνία λειτούργησε συμβουλευτικά, υποστηρικτικά και να αποδείχθηκε αποτελεσματικό εργαλείο για «βιβλιοθεραπεία»
Οι Ομάδες Ανάγνωσης απευθύνονταν σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου. Στη συνάντηση της Ομάδας, αφού επιλεγόνταν ένα σχετικό με το κείμενο θέμα, (μοναξιά, άγχος, φιλία, εξαρτήσεις κ.α.), το προσέγγιζαν βιωματικά και το συζητούσαν διεξοδικά, με το συντονισμό της ψυχολόγου.

 

Βραδιές Κινηματογράφου στη Βιβλιοθήκη

Τα έργα που επιλέχθηκαν ανήκαν στον Ευρωπαϊκό και Ιρανικό κινηματογράφο. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθούσε συζήτηση γύρω από το έργο.

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες

Η Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ σε συνεργασία με τον τομέα Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών για Πολίτες. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης πολιτών ”ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ” διάρκειας 14 ωρών ( 4 ημέρες) υλοποιήθηκε από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της υπηρεσίας αγωγής υγείας του τομέα νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Στόχος ήταν οι πολίτες να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ο κάθε εκπαιδευόμενος απέκτησε Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης με ευρωπαϊκή πιστοποίηση από ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς για την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών και με ισχύ για 3 χρόνια . Επίσης ο εκπαιδευόμενος έλαβε και ένα βιβλίο πρώτων βοηθειών.